De streek

de streek | activiteiten | cultuur | geschiedenis

De streek Berry kenmerkt zich door hagen omheinde weilanden, akkers, landweggetjes en mooie dorpskerkjes. Het is in elk jaargetijde hier heerlijk vertoeven, en is dè plek waar je nog echt puur natuur kan ervaren: in De Berry adem je de schoonste lucht van Frankrijk in, er is in deze streek namelijk geen industrie gevestigd.

Wie van tuinieren houdt kan zijn hart ophalen. Er zijn mooie voorbeelden te vinden die inspiratie meegeven voor thuis. Zoals bijvoorbeeld de prachtige kloostertuinen van Prieuré d’Orsan, waar je gerust 1,5 uur kan verblijven. Elk jaargetijde is het weer een beleving om hier rond te lopen. Een ander mooi voorbeeld is Chateau Ainay le Veuil, dat ongeveer 3 kwartier bij ons vandaan ligt. De tuinen zijn vrij toegankelijk en dateren uit de 16e eeuw. In de loop der eeuwen is de tuin geëvolueerd, maar de structuur is behouden gebleven. In 1985 werden de tuinen aangelegd zoals je deze nu aantreft. Het kasteel zelf werd in 1855 gerestaureerd; het is mogelijk dit kasteel te bezoeken (voor een rondleiding dien je echter wel te betalen).

Zoek je een groot natuurgebied dan is het prachtige Parc Naturel de Brenne, een aanrader. Je kan dit park per fiets of wandelend verkennen. Ook is het mogelijk een kano te huren.

Natuurlijk zijn er ook prachtige dorpjes te vinden. Behorend tot een van de mooiste dorpen in Frankrijk is Cargilesse. We zijn zelf gecharmeerd van Argenton sur Creuse en La Châtre, maar ook Menoux met de prachtige fresco’s is een bezoek waard, net zoals St. Benoît du Sault,

Activiteiten

de streek | activiteiten | cultuur | geschiedenis

Indien je actief en sportief bezig wil zijn, kan je wandelen, fietsen, vissen, watersporten of golfen. We hebben mooie wandel- en fietsroutes uitgezet met een duidelijke beschrijving en kaarten.

Les Dryades heeft een prachtige 18-holes golfbaan, ontworpen door de architect Michel Gayon. Het parcours is 6120m lang en heeft 16 uitdagingen door de vele waterpartijen. Deze golfbaan bevindt zich in Pouligny-Notre-Dame.

Wat dacht je van een sprookjes bos? Parc des Parelles. Het park is een prachtig ecosysteem met diverse planten en kruiden. Ook zijn hier prachtige wandelroutes uitgezet. Wat verder weg (Creuse) bieden les Monts de Guéret prachtige wandel- en fietspaden. Meer informatie is bij ons of via de lokale tourist-information in La Châtre verkrijgbaar.

Wat ook ontzettend leuk is voor waterliefhebbers is het Meer Ligny in Pouligny Notre Dame. Hier kan je lekker luieren aan een klein strandje, maar ook je kunsten op de waterski testen. Wil je wat meer avontuur dan is het prachtige meer bij Sidialles een uitstekende plek om verkoeling te zoeken. Je kan daar kanoën, waterfietsen, tokkelen maar ook gewoon lekker zwemmen. Iets verder richting het zuidwesten tref je Le Bourg d’Hem aan met een heerlijk strandje en restaurant.

Een totaal andere activiteit is een bezoek brengen aan het wolvenpark bij Chabrières. Dit park, gelegen in het bos van Chabrières ligt op enkele kilometers afstand van Guéret (Creuse). Hier leven zo’n 40 wolven in een natuurlijke omgeving. Je kan hier een wandeling door het park maken en als je stil bent ontdek je hoe de wolven leven.

En wat dacht je van een reuze-labyrint? Op basis van verschillende thema’s zijn er vragenlijsten ter beschikking en afhankelijk van de gegeven antwoorden volg je de goede of de verkeerde richting. Gemiddeld besteed men een uur om de uitgang te vinden.

Cultuur

de streek | activiteiten | cultuur | geschiedenis

Wie in de Berry rondloopt zal het niet ontgaan, dat de 19-eeuwse schrijfster George Sand, pseudoniem van Amandine Lucile Aurore Dupin uit deze streek komt. Behalve schrijven speelde zij ook een politieke rol door zijdelings deel te nemen aan de voorlopige regering van 1848. Tevens was zij feministe en had een boeiend liefdesleven, o.a. met haar grootste liefde Frédéric Chopin. Ze heeft in Parijs gewoond, maar ook lange periodes op het landgoed van haar grootmoeder in Nohant-Vic doorgebracht waar ze beroemde kunstenaars zoals Balzac, Delacroix, Flaubert en Listz ontving. Het 18e-eeuwse kasteel en de verschillende tuinen zijn in het hoogseizoen dagelijks te bezoeken. Elk jaar, in de maanden juli en augustus wordt er een muziekevenement georganiseerd, gewijd aan de romantiek: het Nohan-festival Chopin. Overigens zijn er in de zomermaanden diverse concerten, zoals bijvoorbeeld in La Grange aux pianos (klassiek) of festival le son continu.

Er zijn veel kastelen in de buurt van Domaine Pouzoult, zoals bijvoorbeeld de burcht van Sarzay, het kasteel van Culan of Chateau de Boussac. Het kasteel wordt ook wel het “Château des tapisseries de la Dame à la Licorne” genoemd: een permanente tentoonstelling van prachtige wandkleden. Boussac is een lieflijk plaatsje met een oude kerk en mooie oude huizen.

In Saint-Sévère-sur-Indre vind je het museum van Jacques Tati, de beroemde Franse filmacteur, vooral bekend door zijn rol als Monsieur Hulot. In dit dorp heeft hij ook een film opgenomen waarin bijna alle inwoners een rol speelde. Het stadje zelf is zeker een bezoekje waard om de typische Franse sfeer op te snuiven. In augustus houden ze hier korte-film-festivals.

Geschiedenis

de streek | activiteiten | cultuur | geschiedenis

Le Berry was tot aan de Franse Revolutie een van de provincies van Frankrijk, met als hoofdstad Bourges.  Berry was in de vroege middeleeuwen een zelfstandig graafschap.  Aan het einde van de 11e eeuw begonnen de Franse koningen onder invloed van de bisschoppen van Bourges zich voor het gebied te interesseren en het geleidelijk bij hun domein te voegen. In 1360 richtte koning Jan II de Goede het hertogdom Berry op voor zijn derde zoon Jan. De titel van hertog van Berry bleef eeuwenlang binnen de koninklijke familie zoals bij Karel Ferdinand, de jongste zoon van koning Karel X van Frankrijk.

In 1790 werd Le Berry  verdeeld over enkele nieuwe departementen. Haut-Berry werd in grote lijnen het departement Cher, met toevoeging van Saint-Amand-Montrond en omgeving. Bas-Berry werd het departement Indre, samen met een groot deel van de Brenne, Kleinere delen van Berry gingen naar de departementen Loiret en Loir-et-Cher. Al de genoemde departementen maken tegenwoordig deel uit van de regio Centre-Val de Loire.

Domaine Pouzoult valt onder de gemeente Sazeray en is onderdeel van de Berry. De geschiedenis van Sazeray gaat ver terug, maar helaas is er niet veel bekend uit de vroegere periodes. Er zijn wel sporen gevonden van kleine Gallo-Romeinse boerderijen, zoals Petit Mont en molen Pouzoult. Deze namen tref je daarom ook nog in het gebied aan. Uiteindelijk is het vroegere habitat Sazeray uiteen gevallen en versnipperd in vele kleine gehuchtjes verspreid over het gebied.

geniet van een oase van rust en natuurschoon…