De streek

de streek | activiteiten | cultuur | geschiedenis

De streek Berry kenmerkt zich door hagen omheinde weilanden, akkers, landweggetjes en mooie dorpskerkjes. Het is in elk jaargetijde hier heerlijk vertoeven, en de plek waar je nog echt puur natuur kan ervaren: in De Berry adem je de schoonste lucht van Frankrijk in, er is in deze streek namelijk geen industrie gevestigd.

En vergeet niet een bezoek te brengen aan het prachtige Parc Naturel de Brenne, ten weste van Argenton-sur-Creuse.

Wie van tuinieren houdt kan zijn hart ophalen. Er zijn mooie voorbeelden te vinden die inspiratie meegeven voor thuis. Zoals bijvoorbeeld de prachtige kloostertuinen van Prieuré d’Orsan, waar je gerust 1,5 uur kan verblijven. Vanaf medio april tot half september dagelijks geopend.

Activiteiten

de streek | activiteiten | cultuur | geschiedenis

Indien je actief en sportief bezig wil zijn, kan je wandelen, fietsen, vissen, watersporten of golfen. Les Dryades heeft een prachtige 18-holes golfbaan, ontworpen door de architect Michel Gayon. Het parcours is 6120m lang en heeft 16 uitdagingen door de vele waterpartijen. Deze golfbaan bevindt zich in Pouligny-Notre-Dame.
Voor mooie parken in de naaste omgeving kan je vlakbij La Châtre, Parc des Parelles bezoeken. In de buurt van Chateauroux is het prachtige park Base des loisirs de Belle Isle een aanrader. Uiteraard zijn er in de streek vele mooie wandelroutes. Meer informatie is bij ons of via de lokale tourist-information in La Châtre beschikbaar.

Watersporters kunnen terecht bij Base Bellebouche in Mezieres-en-Brenne.
Wat ook ontzettend leuk is voor waterliefhebbers is het Cours de disc Golf in Pouligny Notre Dame. Hier kan je lekker luieren aan een klein strandje, maar ook je kunsten op de waterski testen. Wil je wat meer avontuur dan is het prachtige meer bij Sidialles een uitstekende plek om verkoeling te zoeken. Je kan daar kanoën, bergbeklimmen maar ook gewoon lekker zwemmen. Iets verder richting het zuiden tref je Etang de Courtilles aan met een heerlijk strandje.

Cultuur

de streek | activiteiten | cultuur | geschiedenis

Wie in de Berry rondloopt zal het niet ontgaan, dat de 19-eeuwse schrijfster George Sand, pseudoniem van Amandine Lucile Aurore Dupin uit deze streek komt. Behalve schrijven speelde zij ook een politieke rol door zijdelings deel te nemen aan de voorlopige regering van 1848. Tevens was zij feministe en had een boeiend liefdesleven, o.a. met haar grootste liefde Frédéric Chopin. Ze heeft in Parijs gewoond, maar ook lange periodes op het landgoed van haar grootmoeder in Nohant-Vic doorgebracht. Het 18e-eeuwse kasteel en de verschillende tuinen zijn in het hoogseizoen dagelijks te bezoeken. In de zomermaanden vindt er een muziekfestival plaats.

Er zijn veel kastelen in de buurt van Domaine Pouzoult, zoals bijvoorbeeld de burcht van Sarzay, het kasteel van Culan of Chateau de Boussac. In dit prachtige bouwwerk, dat stamt uit de 12e eeuw heeft George Sand één van haar vele boeken geschreven.

In Saint-Sévère-sur-Indre vind je het museum van Jacques Tati, de beroemde Franse filmacteur, vooral bekend door zijn rol als Monsieur Hulot. In dit dorp heeft hij ook een film opgenomen waarin bijna alle inwoners een rol speelde. Het stadje zelf is zeker een bezoekje waard om de typische Franse sfeer op te snuiven. In augustus houden ze hier korte-film-festivals.

Geschiedenis

de streek | activiteiten | cultuur | geschiedenis

Domaine Pouzoult valt onder de gemeente Sazeray. De geschiedenis van Sazeray gaat ver terug, maar helaas is er niet veel bekend uit de vroegere periodes. Er zijn wel sporen gevonden van kleine Gallo-Romeinse boerderijen, zoals Petit Mont en molen Pouzoult. Deze namen tref je daarom ook nog in het gebied aan. Uiteindelijk is het vroegere habitat Sazeray uiteen gevallen en versnipperd in vele kleine gehuchtjes verspreid over het gebied.

geniet van een oase van rust en natuurschoon…